Logo van de kerk

Zomerserie "Openbaring"

Het is eind 1e eeuw na Christus. Ergens in het grote, almachtige Romeinse Rijk bevindt zich op een klein eilandje een banneling, genaamd Johannes. Hij is veroordeeld tot een eenzaam bestaan omdat hij “had gesproken over God en van Jezus had getuigd”(Openbaring 1: 9) Maar wat als straf bedoeld was, wordt het tegenovergestelde. Deze Johannes maakt een onvergelijkelijke ervaring mee. Op de dag van de Heer raakte ik in vervoering(Openbaring 1: 10).

Het is het begin van het boek Openbaring, of ook wel genoemd Apocalyps, naar het eerste woord van het boek, wat zoiets betekent als ‘onthulling’. Maar ondanks wat de titel belooft, ervaren wij het boek Openbaring vaak anders. De taal en de woorden van het boek lijken eerder verhullend, dan onthullend, eerder gesloten dan dat er iets open gaat. Fascinerend is het wel, dit laatste bijbelboek, met al die prachtige en soms angstaanjagende taal die gebruikt wordt. Kunnen we daar wijzer van/uit worden?

In drie diensten voor de zomervakantie zullen we lezen uit het boek Openbaring. In iedere dienst staat één beeld centraal, dat op verschillende plekken in het boek terugkomt. Om u alvast nieuwsgierig te maken waarover het zal gaan:

26 juni:           de Boekrol
17 juli:            Het Lam
24 juli:            De apocalyptische ruiters (en hun paarden!)
31 juli             De nieuwe hemel en de nieuwe aarde (door ds. Jan Ros uit Hoogeveen)

Ds. Betty Gras