Home / Wie zijn we / Welkomstwoord

Welkomstwoord

Eenmaal in de twee maanden verschijnt in de het gezamenlijk kerkblad een welkomstwoord van de dominee. Hieronder volgt het meest recente.

Welkomstwoord mei 2021

xDe Verbouwing.
Psalm 127:1 Als de HEER het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers.

Onlangs is het leven van mijn vriendin en haar man ingrijpend veranderd nadat hij is getroffen door een hersenbloeding een eenzijdig verlamd raakte. Alles wat voorheen heel gewoon was, is nu niet meer vanzelfsprekend. Binnenkort hoopt hij zijn revalidatie thuis verder te kunnen voortzetten. Heel hun huis moet worden aangepast, daar zijn ze nu mee bezig.
Vorige week ging ik even bij haar langs. Eerlijk gezegd had ik verwacht een verdrietig en verslagen hoopje
mens tegen te komen. Maar tot mijn verrassing ontving ze me opgewekt, met de mouwen opgestroopt, want ze was druk bezig met opruimen van kalk en steen.
Ik deed mijn best om niet te laten merken hoe ik schrok van de puinhoop in haar voorheen zo geordende woonkamer. Overal stof en chaos. Muren waren afgebroken, ergens anders werden nieuwe wanden opgezet en vele palen stutten het plafond. Maar mijn vriendin leek daar gewoon door heen te zien en met de bouwtekening van de architect in haar hand wees ze me opgewekt aan waar de badkamer zou komen, de toekomstige slaapkamer en een aangepaste keuken. Het leek of ze het resultaat al voor zich zag, terwijl ik alleen maar puinhoop zag.

Hieraan dacht ik terug toen ik nadacht over het Coronavirus dat onze samenleving getroffen heeft. Het heeft zoveel lam gelegd. Alles wat voorheen heel gewoon was is ineens niet meer vanzelfsprekend.
Onze samenleving stond als een geordend huis. Maar ineens moest van alles worden aangepast. Stevige muren van gewoontes werden afgebroken. Nieuwe wanden bestaande uit regels en voorschriften opgetrokken, en vele maatregelen stutten onze economie. Dit alles doet nog dagelijks veel stof opwaaien. Ik dacht: Laat ik eens proberen naar deze situatie te kijken zoals mijn vriendin dit doet. Zij leek verder te zien dan de puinhoop in haar huis, en had al voor ogen had hoe het uiteindelijk zou gaan worden. Dit gaf haar moed en zin om daadwerkelijk mee te helpen op te bouwen en weg te ruimen.
Ik neem me voor om dit ook zo te gaan doen:
Om op die manier naar de reorganisatie van onze samenleving te kijken, en ook naar onze samenleving binnen de kerk, in de verwachting dat deze binnenkort voor ons opnieuw een huis zal zijn waar we weer samen kunnen komen, zij het aangepast. Maar ik heb er alle vertrouwen in, omdat ik geloof in de Architect die het Bouwplan heeft gemaakt, en ik merk ineens dat ik zomaar zachtjes de woorden van psalm 127 voor me uit neurie.

Roelie Stevens-Schipper
Kerkelijk Werker Ontmoetingskerk Zuidwolde.