Home / Wie zijn we / Welkomstwoord

Welkomstwoord

Eenmaal in de twee maanden verschijnt in de het gezamenlijk kerkblad een welkomstwoord van de dominee. Hieronder volgt het meest recente.

Welkomstwoord mei 2019

x

Heeft u als kind wel eens een speurtocht gedaan? En dan bedoel ik niet een speurtocht zoals je die tegenwoordig kunt doen met gps-coördinaten en navigatie of iets wat je met de telefoon in de hand doet, maar een ouderwetse speurtocht waarbij er lintjes aan de boom hingen en je als kind van plek naar plek rende…

Op regenachtige dagen leg ik wel eens een spoor van briefjes door ons huis heen om de kinderen bezig te houden en ze vinden dat geweldig. De speurtocht leidt hen langs kamers en plekken die hun helemaal vertrouwd zijn, maar juist doordat ze er door de briefjes langs worden geleid, is het toch spannender en lijkt het alsof ze het huis met nieuwe ogen bekijken. Het uiteindelijke doel is uiteraard het vinden van dé schat! Meestal is dat dan iets lekkers, een kleine verrassing o.i.d. Eén keer schreef ik op een briefje: Jullie zijn mijn schatten, maar dat telde toch niet echt in hun ogen.

Met een speurtocht weet je niet waar deze je zal brengen, of wat het je zal brengen, maar het geeft een soort van opgewonden plezier en nieuwsgierigheid; je volgt de aanwijzingen en je laat je verrassen waar je uitkomt. In de Bijbel wordt een verhaal verteld van zo’n speurtocht, ontdekte ik een aantal weken geleden, namelijk in het verhaal van Filippus en de rijke Ethiopiër, zoals dat verteld wordt in het boek Handelingen. Het lijkt wel alsof de Geest van God in dat verhaal lintjes/ briefjes voor Filippus neerlegt om hem te brengen op de juiste plek. Als eerste wordt Filippus naar een verlaten weg gestuurd tussen Jeruzalem en Gaza en hij gaat. En als hij daar is, krijgt hij de volgende aanwijzing: ‘ga naar die man toe in die wagen’ en Filippus doet het. En er volgen indirect nog meer opdrachten onderweg, samen bijbel lezen, erover praten, en met als prachtig slot: de doop van die rijke Ethiopiër, die uiteindelijk vol vreugde zijn weg vervolgt. Hij die aan het begin van het verhaal als schatbewaarder aan het hof wordt geïntroduceerd, vindt een veel grotere schat, namelijk die van het evangelie!

God, Gods Geest, een engel van God op onze levensweg legt een speurtocht voor ons uit om te komen bij de schat van ons leven, de schat van ons hart, de schat die alles draagt en meer waard is dan alles in ons leven; een prachtig beeld om zo eens naar ons leven, naar onze geloofsweg en naar onze weg met God te kijken…Als een speurtocht, een zoektocht, waarbij je je ogen, je hart, je geest open moet houden om de lintjes aan de bomen te zien hangen, de briefjes onderweg te vinden die je verder helpen. Want ze zijn er, zonder twijfel,  die lintjes en de briefjes…Zo vaak vertellen mensen mij hoe een lied, een gedicht, een woord hen geraakt heeft en verder heeft geholpen op hun (geloofs)weg en wie weet hoe vaak je langs een aanwijzing bent gelopen zonder deze te op te merken. We gaan op weg naar Pinksteren, het feest van de Geest, het feest van vonken, vlammen,  glimpen en inspiratie die je aanraken. Durf je erop te vertrouwen en je ervoor open te stellen dat er ook op jouw weg briefjes en lintjes hangen van Gods Geest en durf je ze te volgen?

Ds. Betty Gras