project Clara Bandringa

Project opvangcentrum Lifeline in Accra, Ghana.  -vervolg-

In Ghana leven ruim 60.000 kinderen op straat. De Ghanese organisatie AG Care vangt straatmeisjes in Accra op, leert hen een vak en stimuleert hen terug te keren naar hun oorspronkelijke dorpen om een nieuw bestaan op te bouwen.

29 april vertrek ik met 18 andere vrouwen en mannen naar het opvangcentrum Lifeline in Accra, voor 12 dagen. De voorbereidingen zijn in volle gang. We zijn net bij elkaar geweest en hebben veel informatie gekregen, het dagprogramma ingevuld, taken verdeeld. Cor was net terug uit Ghana. Voor World Servants is hij o.a. bij het opvangcentrum Lifeline geweest om afspraken te maken over de klussen die prioriteit hebben. Zo kunnen wij ons goed voorbereiden op het werk en de juiste materialen meenemen. Voorkeur gaat uit om materialen lokaal te kopen maar dit is niet altijd mogelijk of kost veel tijd.  Een groep, vooral de mannen, zullen met de gebouwen aan de slag gaan. Er moet veel geschilderd worden. Ook zal er een kapsalon gemaakt worden zodat de kappersopleiding zich kan ontwikkelen.

Een andere groep bereid zich voor in lessen relatie, vriendschap, EHBO, hygiëne/menstruatie, ondernemen ed. Hiermee de meiden leren voor zichzelf te zorgen. Naast de opvang van straatmeiden, worden er ook dagelijks 250 kinderen opgevangen (2-6 jaar) zodat zij niet op straat zwerven wanneer de moeder werkt. Elke morgen zullen we daar in een groep met een project aan het werk zijn. Naast deze activiteiten is er ook ruimte voor creativiteit, gesprek, spel, dans en zingen. We zorgen voor typisch Hollandse spelen.

Voor dit werk in het opvangcentrum LifeLine is geld nodig. Dit wordt oa. bijeen gebracht door de collecte op 3 maart, opbrengst pannenkoekenrestaurant, opbrengst Loppis (zweedse schuurverkoop) op 29, 30, 31 maart.
Ook rechtstreekse donaties zijn welkom. https://www.worldservants.nl/actieplatvorm/deelnemer/clarabandringa

Voor vragen of info,  tel: 217156 of clarabandringa@live.nl

Clara Bandringa

Kerk in actie steunt het opvangcentrum Lifeline. Informatie hierover is te vinden op: https://www.kerkinactie.nl/projecten/beroepsonderwijs-voor-straatmeisjes-in-accra-2#more-info

Een mooi voorbeeld van deelneemster van het project opvangcentrum LifeLine. (kerk in actie)

x  Als 14-jarige werken in de grote stad

Salima groeit op in het droge noorden van Ghana. Haar vader overlijdt als ze nog jong is. Het is zwaar voor haar moeder om als weduwe de eindjes aan elkaar te knopen. Salima is het achtste kind in de rij. Haar moeder bewerkt een stuk land. Het lukt haar enige jaren om Salima en twee broers naar school te laten gaan. Maar Salima kan niet zo goed leren, dus op een dag vindt haar moeder dat Salima beter kan gaan werken. Ze stuurt Salima naar de hoofdstad Accra, in het zuiden van het land, om geld te verdienen en bij te dragen aan het onderwijs van haar beide broers. Die kunnen haar dan later op hun beurt ooit weer gaan helpen. Zo doe je dat als familie.

De 14-jarige Salima gaat naar Accra en werkt daar als drager op de markt. Ze vervoert allerlei marktwaar op haar hoofd voor marktlui en klanten. Als ze wat geld heeft gespaard, keert ze weer terug naar huis. Ze gaat daar melk verkopen. Ze trekt van dorp naar dorp met haar koopwaar. Zo draagt dit jonge meisje bij aan de onderwijskosten van haar broers.

Lifeline leert Salima een vak

Maar na enige tijd besluit de dan 16-jarige Salima toch weer terug te keren naar Accra. Dit keer valt het tegen. Ze verdient nauwelijks iets met haar handeltjes op straat. Als ze 17 jaar is komt ze gelukkig in contact met de medewerkers van Lifeline, die haar aanbieden om een training bij hen te volgen. Salima wil heel graag kleding leren naaien. Na 3 maanden kan ze al babykleertjes naaien en jurken en t-shirts. Ze mag nog 5 maanden verder leren in dit vak.

Salima is onder de indruk van de kans die ze kreeg, mede dankzij uw bijdrage: “Ik had nooit kunnen dromen, dat er ooit iemand zou zijn die mij een vak leert waarmee ik een goed leven kan opbouwen. Een vak met een goed inkomen, waarmee ik ooit een eigen gezin kan onderhouden.