Logo van de kerk

overweging in 2021 op 4juli

Ter overweging, overstapviering 4 juli 2021

Lezing 1 Samuël 17, het verhaal van David en Goliath

Vriendelijke of brullende reus?

Reuze…leuk, reuzespannend, reuzegaaf…
Ik weet niet welk woord voor jullie het beste past bij deze periode, nu je afscheid neemt van de basisschool en naar de middelbare school gaat, maar het is in ieder geval iets reusachtigs, iets groots, bedoel ik daarmee. En als je dat zelf al niet vindt, dan is het wel doordat anderen er iets groots van maken, de school, je ouders, de kerk, iedereen herinnert je er aan dat dit een bijzondere tijd is, jullie hebben al heel wat mooie dingen gehad in de afgelopen tijd, en er komen deze week ook nog wat grote dingen op jullie af. Reuzeleuk, reuzespannend of reuzegaaf.

Het eerste waar ik aan moest denken toen jullie het verhaal van David en Goliath noemden, was hoe de rollen omgedraaid worden, van nu naar straks. Kijk, als ik en met mij de ouders, leerkrachten en iedereen jullie als groep 8-ers over het schoolplein ziet lopen, dan zie je ineens: o, maar die zijn er echt aan toe. Die worden echt te groot voor deze plek, die hebben meer ruimte nodig. In de ogen van de kleuters zijn jullie de reuzen!
Maar dan stap je straks die wereld van de middelbare school binnen. En dan ben je ineens kleinste, het broekie, de brugpieper. En word je omringd door reuzen uit de 4e, 5e en 6e klas bijvoorbeeld. En dan is de school ook nog eens veel groter dan je gewend bent. En dan komen er reusachtige bergen huiswerk op je af, of toetsen of de tas die gewoon veel zwaarder is dan je gewend bent. En dat is best even wennen, dan kun je je even weer heel klein voelen van binnen, of van buiten. Alles is zo reusachtig, groot in je hoofd, of te indrukwekkend om te zien.
En hoe ga je daar dan mee om? Hoe blijf je staande? Hoe blijf je jezelf? Daar gaat dat verhaal van David over.
De broers van David worden er reuzebang van, Van die brullende Goliath, ze blijven als verlamd staan, ze komen tot niks meer. Ja, als hun kleine broertje komt durven ze hem wel af te branden, maar tegenover Goliath lukt het niet. En geef ze eens ongelijk.
Iedereen heeft af en toe wel van die reusachtige dingen, waar je op één of andere manier van in je schulp kruipt. Niet weet hoe je daar om heen moet. En toch…. bij David is dat anders en dat maakt nieuwsgierig. Hoe kan dat, bij David?

Outfit

Dat heeft, denk ik, te maken met waar dit plaatje over gaat. (David in wapenuitrusting) Wie en wat zien jullie hier? Weten jullie nog wat er in het verhaal over verteld wordt? Wie heeft hem dat aangetrokken?
Saul denkt vanuit zichzelf: als je wil vechten, of als je Goliath wil verslaan, dan moet je je wapenen, zwaard, helm, schild etcetera. Dit gaat niet werken, denkt David, hij kan niet eens lopen, zo zwaar is het allemaal, maar meer nog, hij kan zichzelf niet zijn, dit past niet bij hem. Dit past misschien bij Saul of bij zijn broers, die soldaat zijn, maar David is herder. En dus staat er: hij trekt het allemaal weer uit en zoekt zijn eigen outfit. Meer dit… Herderstas, steentjes, slinger, vertrouwen in zichzelf én op God. Dat is Davids outfit, dat is wat bij hem past.

Dat is mooi om van David te leren, voor ons allemaal, voor jullie nu je een nieuwe stap maakt, dat ontdekken wat bij je past, welke outfit. Want anderen willen je van alles aantrekken, niet alleen letterlijk qua kleren, dat ook, maar ook in hoe je moet gedragen, hoe stoer of sterk je moet zijn, of hoe knap, dik of dun, welke dingen je moet doen om erbij te horen, of juist niet en bij wie dan?
En je kunt het ook best proberen, hè, wat anderen zeggen, zoals David het harnas probeert van Saul, maar als je na een poosje merkt: hé, dit is gewoon te zwaar voor mij om te dragen, hierin ben ik mezelf niet, hier struikel ik mee, dat je dan ook de moed, de vrijheid voelt om… hup… alles weer uit te trekken.
David is herder en geen soldaat, en als hij dan Goliath tegemoet gaat treden, dan is dat vooral als zichzelf en niet zoals een ander het wil. Mooi als je dat kunt en durft te ontdekken, welke outfit, welke wapenrusting bij je past, echt bij jouzelf past, en niet omdat een ander dat vindt.

Vertrouwen

Waar vertrouw je op? vroeg ik aan jullie toen we samen in Echten waren. En veel van jullie noemden waardevolle mensen om je heen, vrienden, familie, en ja vooral ook mijn ouders, zei iemand, die achter je staan, of die je helpen met alles wat er op je af komt.
Wat goed om te merken dat jullie die mensen om je heen voelen. Maar er waren ook een paar van jullie die wat ander soort antwoorden gaven, zoals: ik vertrouw op de toekomst, én ik vertrouw op het eerlijke leven, zei ook iemand later nog, dat was wat moeilijker uit te leggen, merkten we, hoe moet je dat nu in woorden zeggen, maar toch…

Vertrouwen is heel vaak ook niet altijd uit te leggen, terwijl het wel alle verschil maakt voor jezelf, of je ergens vertrouwen in hebt, of in iemand!  Het is eigenlijk ook het onzichtbare ding in Davids outfit, zijn vertrouwen op God, dat zit in zijn hart. Goliath ziet het niet, hij ziet alleen maar wat er niet is bij David, geen zwaard, geen schild, geen speer, geen harnas, maar dat vertrouwen, dat ziet hij niet!
Het is Davids vertrouwen op God, maar óók dat David voelt, weet, gelooft: God heeft vertrouwen in mij! God zegt tegen David, in zijn hart, maar net zo goed tegen ons, tegen jullie: Toe maar, ga maar op weg, op naar de toekomst, wees jezelf, en wat er ook gebeurt,
Ik ga met je mee.

Heel belangrijk om goed te luisteren naar die stem in je hart!

Een laatste plaatje…deze man….??? (Nelson Mandela)
Iemand die veel reuzen op zijn weg is tegen gekomen, iemand die leerde om niet met wapens te vechten, maar met vertrouwen, met liefde, vriendelijkheid. Mandela zegt iets moois over moed en bang zijn, wat ik jullie nog wil meegeven: 
Moed, of vertrouwen, is niet dat je niet bang bent, de dappere man of vrouw, jongen of meisje is niet degene die niet bang is, maar degene die dat waar je bang voor bent, uiteindelijk overwint,

Ik wens jullie toe dat jullie met die moed, met vertrouwen van God én op God en veel vrolijkheid en jezelf zijn op weg mogen gaan.

Amen