Logo van de kerk

overweging in 2017 op 12 november

Verhaal kinderviering Ruth 12 november 2017

Op reis gaan

Wie is er wel eens op reis geweest, op vakantie? En wie is er wel eens op reis gegaan zonder te weten hoe het eruit zou zien, daar waar je heen ging? Dat je niet precies wist waar je zou gaan slapen, hoe het weer daar was, en hoe het eten, hoe de mensen eruit zouden zien, de huizen, de natuur?
Stel je eens voor, dat je op reis gaat en je weet helemaal niets van het land waar je heen gaat. Maar je weet, ik ga daarheen om daar te blijven, voor altijd! Ik ga niet meer terug. Dat doet Ruth!

1) dia
Kijk, daar is ze, daar loopt ze samen met haar schoonmoeder. Ruth is de jonge vrouw, Naomi is de oude vrouw. Ruth en Naomi hebben beide geen man meer. Ze zijn onderweg naar het land Israel.

2) dia
Bij een grote steen rusten ze uit. ‘Ga toch terug, Ruth’, zegt Naomi. Nee hoor zegt Ruth, ik blijf bij u. Altijd. Ik ga weer in Israel wonen, zegt Naomi. Daar kom ik vandaan. Maar jij bent geen vrouw uit Israel. Jij hoort in dit land.

3) dia
Ik ga met u mee zegt Ruth. Ze legt haar hand op de schouder van haar oude schoonmoeder. Ik ga voor u zorgen in uw land. Uw land is ook mijn land. En uw God is ook mijn God. En zo gaan ze verder naar Bethlehem.

Hé, ik sta hier bij een letter, zien jullie welke letter dat is? Wat betekent die letter ook alweer? Hoorden jullie dat ook in het verhaal, dat het over geloof ging? God is ook mijn God, zegt Ruth tegen Naomi. Ruth gelooft in haar schoonmoeder en ze gelooft in de God van haar schoonmoeder, ze gelooft dat het goed komt daar in Israël. Dat is heel belangrijk, dat je erin gelooft, als je op weg gaat. Altijd blijven geloven!
Stel je voor, morgen ga je op reis zonder precies te weten waarheen en je mag één iemand mee nemen, eentje maar, en je mag één ding meenemen, wie en wat neem je dan mee?
Dat mogen jullie tekenen, kleuren of opschrijven in de koffer in je boekje. En als jullie schrijven, tekenen of kleuren luisteren we naar hele mooie muziek en we stoppen als we met z’n allen “Ga met God” gaan zingen. Dan moet de koffer dicht en gaan we op reis met God!

Een plek vinden

Wie is er wel eens verhuisd in zijn leven? Meer dan één keer? Wie is er nog nooit in een andere plaats gaan wonen? Nou, als je verhuist, moet je aan alles weer wennen, een nieuw huis, een nieuwe plaats, een nieuwe school, allemaal nieuwe mensen om je heen, je moet soms nog de weg zoeken.
Zo is het voor Ruth ook. Naomi kent Bethlehem nog een beetje van vroeger, ook al is alles nu anders, maar voor Ruth is alles nieuw in Bethlehem.

4) dia
Kijk, daar is Naomi in hun huis. Ruth en Naomi zijn arm. En Ruth moet zorgen dat ze te eten krijgen.

5) dia
Daarom gaat ze naar het veld van boer Boaz. Boaz is familie van Naomi. Op het veld van Boaz raapt Ruth koren op dat de maaiers hebben laten vallen. Dat mag in Israel, dat heeft God gezegd.

6) dia
Wie is dat, vraagt Boaz aan zijn knechten. Dat is Ruth, zeggen de maaiers. Ze is met Naomi uit een ver land gekomen. Jullie mogen haar niet wegjagen, zegt Boaz. Help haar een beetje. Laat maar eens wat extra korenhalmen vallen, dan heeft ze vanavond lekker veel.

7) dia
Boaz loopt naar Ruth toe. Ik heb water meegenomen voor mijn knechten, zegt hij vriendelijk. Je mag er ook van drinken hoor.
Waarom zijn jullie zo aardig voor mij? vraagt Ruth. Ik kom toch uit een ander land.
We vinden het fijn dat je nu in Bethlehem woont, zegt Boaz. En je zorgt goed voor Naomi. We gaan zo eten, voor jou is er ook brood. Kom maar gerust.

8) dia
Ruth eet met Boaz en zijn knechten mee. Als ze ‘s avonds naar huis gaat heeft ze genoeg eten bij zich voor haarzelf en Naomi.
Het is soms best spannend als je ergens nieuw bent. Als je nog niemand kent, als je nog niet weet hoe het allemaal gaat, wat wel mag en niet mag.
Hebben jullie dat wel eens mee gemaakt? In een nieuwe klas, bij een nieuwe sport, of bijvoorbeeld op vakantie? Dan is het heel fijn als er iemand is zoals Boaz, iemand die even naar je toekomt en zegt: hé, wie ben jij? En: kom er maar bij hoor, hier kun je wel zitten.
De Bijbel zegt dat zo iemand ons even doet denken aan God, alsof iemand even door God naar je toegestuurd is. Zo van, ga jij hem of haar maar eens even helpen, wegwijs maken.

Ik zit op dit prachtige bankje, de letter…? Hoop is heel belangrijk, Ruth hoopt dat het goed komt met haar en Boaz geeft haar hoop!
We gaan het even zelf proberen, we gaan een nieuwe plek zoeken, hier in de kerk! Dus zit je nu vooraan, ga dan maar eens plekje zoeken helemaal achteraan, of aan de zijkant, of waar je maar wil. Kinderen mogen natuurlijk met een papa of mama mee.
Maar wacht even. Er komt dan een nieuw iemand naast je zitten, misschien wel iemand die je niet kent? Er staan in ons boekje twee vragen, wat is uw/jouw lievelingsgerecht en wat is het mooiste plekje van Zuidwolde. Als je nu die twee vragen aan je nieuwe buurman of buurvrouw stelt en het antwoord mag je dan zelf op schrijven in het boekje.
Ondertussen luisteren we weer naar hele mooie muziek en we stoppen als we met z’n allen “Zie de zon, zie de maan” gaan zingen.

Toekomst zien

Ik ben bij de laatste letter, de letter L van de …..? Ja, de liefde, de liefde, het gaat altijd weer om de liefde! Kijk maar, in ons verhaal ook!

9) dia
Want daar is het feest. Ruth en Boaz gaan trouwen. Boaz heeft beloofd dat hij voor altijd voor Ruth en Naomi zal zorgen. Hij heeft alles voor de trouwdag geregeld, en hij heeft alle familieleden en vrienden uitgenodigd, vooral Naomi, die is zo blij en gelukkig!

10) dia
Iedereen is gekomen. Samen vieren ze een vrolijk feest.
En dat gaan we hier in de kerk ook doen, met prachtige Joodse bruiloftsmuziek en snoephartjes die worden rondgedeeld, met de zoete smaak van de liefde!
(Bruiloftsmuziek en ronddelen)

11) dia
En het wordt nog mooier voor Ruth en Boaz én Naomi. Er wordt een kind geboren, een zoon en ze noemen hem Obed. Zo komt het allemaal goed! Er is weer toekomst. En als je zo’n verhaal vertelt aan elkaar, telkens weer, dan helpt dat om zelf ook moed te houden als je ergens nieuw bent, om vriendelijk voor elkaar te zijn, ook tegen een vreemde, en te blijven geloven en hopen dat de liefde overwint.

Nu gaan we naar een prachtig lied van Stef Bos luisteren over Ruth, in een vreemde taal die toch ook wel weer een beetje op Nederlands lijkt. De kinderen kunnen ondertussen misschien die prachtige bruidstaart kleuren, of de woordzoeker maken op de achterkant, of iets anders uit je boekje?
Luisteren naar Stef Bos.