maand van de spiritualiteit

Wat is spiritualiteit?

'Sprititualiteit' is een lastige term. Er zijn meerdere definities en waarschijnlijk heeft zo ongeveer elk individu zijn of haar eigen opvatting van de betekenis er van. In veel gevallen komen bij mensen associaties op met 'zweverig' en 'iets met geloof'. 'Daar doe ik niet aan, aan spiritualiteit', wordt vaak gezegd. Maar niet aan spiritualiteit doen is een onmogelijkheid. Elk mens is spiritueel. Spiritualiteit gaat namelijk over dat wat je beweegt, dat wat zin en betekenis geeft aan je leven. Het gaat over bewust worden en bewust zijn van die drive. Spiritualiteit is in veel gevallen juist heel aards en ligt dicht bij de persoon zelf.

De maand van de spiritualiteit wordt georganiseerd door 't Weemhuus, de Bibliotheek en de Ontmoetingskerk.  De activiteiten van de Ontmoetingskerk vindt u hieronder, de andere activiteiten vindt u op de websites van 't Weemhuus en de Biblitheek.

DIE IK BEN – muziektheater Kirsten Benschop
met Derk Groen op gitaar en darboeka

In een wereld waarin realiteit lijkt plaats te maken voor zelfgecreëerde virtualiteit, is Die Ik Ben een oproep tot echtheid. En dus duikt Kirsten, met de nodige (zelf)spot, in het ingewikkelde gangenstelsel van ons brein. Waarom doen we wat we doen en zeggen we wat we zeggen? Waarom vinden we het moeilijk om eerlijk en oprecht te zijn en doen we ons voor als iemand die we misschien wel helemaal niet zijn? Intussen voelen we ons verre van gelukkig en dempen we onze onrust en eenzaamheid door te zoeken naar voortdurende afleiding en een bezoekje aan de zoveelste therapeut.

In Die Ik Ben is Kirsten meer zichzelf dan ooit tevoren. Hoe blijft zij overeind in een dik-ik tijdperk waarin geluk een doel op zich is geworden en waarin haar leven geregeerd wordt door aandacht en erbij willen horen?  Die Ik Ben is muziektheater met een knipoog naar zingeving. Breindenken, keuzestress, relaties, burn-out, social media, eindigheid, zelfhulpboeken en meer: het komt allemaal voorbij. Die Ik Ben rekent af met dromen over morgen en mijmeren over gisteren, want is het leven niet eenvoudiger als je de realiteit accepteert zoals die is? En is contact niet wezenlijker als je je gekend weet zoals je écht bent? Hardop (onder)zoekend, zingend, verhalend en poëtisch zet Kirsten, begeleid door Derk Groen op gitaar en darboeka, een scherpe, relativerende, herkenbare en bovenal eerlijke voorstelling neer. Kosten €7,50. Zie ook: www.k-ontour.nl

GELOVEN IN GEDICHTEN
met Els Deenen

Poëzie van hedendaagse dichters als Marjolein van Heemstra, Joost Zwagerman en Anne Vegter. Gedichten die ons in gesprek brengen over geloven. Veel vragen en soms een antwoord. Kosten € 3,00

TAIZEVIERING

Een avondviering in de sfeer van Taizé met liederen, gebed, lezingen en stilte. Vanaf 18.45 uur bent u welkom bij het inzingen/oefenen van liederen. Toegang vrij.