Kunst en duurzaamheid

Maarke Klein over kunst en duurzaamheid

xAl jarenlang is Maarke Klein geïnteresseerd in het milieu. Was Maarke eerder al betrokken bij het ontwerpen van een solarcooker voor met name in landen waar nog op een rokend houtvuur binnenshuis gekookt wordt, nu houdt ze zich bezig met het maken van kunstwerken van restmaterialen. Met woorden, materialen, beelden en kleuren zoekt ze naar een object dat allerlei elementen die inspireren tot duurzaamheid samenvat.

In het kader van een Groene Kerk is ze begonnen aan een kunstwerk dat gaandeweg zijn voltooiing zal krijgen. Ze schrijft hierover:

x“Duurzaam leven gaat verder dan zonnepalen en dubbele beglazing. De buitenwereld verbeteren begint met het upgraden van je innerlijke wereld. Grote veranderingen beginnen klein, in mensen zoals jij en ik. Als wij samen anders naar de wereld kijken, dan gaat de wereld veranderen. Als een miljoen mensen dat doen, verandert de wereld sneller.

We kunnen pas vrede sluiten met elkaar, met onze planeet, als we vrede sluiten met onszelf. Als we meer en meer leven vanuit liefde in plaats van angst. Liefde voor jezelf, liefde voor anderen, liefde voor leven.” Jelle Hermus

Natuurlijk moeten we gaan kijken hoe we duurzaam we onze energie, huizen of vervoer gaan regelen. Maar de eerste stap is ook beginnen bij jezelf. Jezelf opnieuw ‘upgraden’ en teruggaan naar de essentie. Het zijn grote veranderen die ons te wachten staan. Toch kan het als we zelf kleine stapjes maken. En vanuit het kleine dat we doen, zal het uiteindelijk zo uitgroeien dat een grote golf overslaat en de verandering sneller inzet. Liefde is het toverwoord. We moeten zoeken naar de liefde voor onszelf, voor de ander en voor onze omgeving. Want als we de wereld liefhebben, willen we het niet verwoesten.

xIk heb voor het kunstwerk de vier elementen gekozen. De ‘ster’ gebruik ik als uitgangspunt. Deze is in evenwicht. We hebben alle elementen nodig om in balans te leven. Vanuit de aarde, loopt de lijn door naar het water, waarna het naar de lucht toeloopt. Vuur is heftig, maar bevat ook passie. Zodra we daarin zijn, open we ons voor de geest.

Deze lijn wil ik terug laten komen in het werk. In een grote cirkel komt deze ster, waarin ik in elke hoek met ‘afval’ wil verwerken dit het element uitbeeld. Dit wordt de basis van het werk. In het midden, waar de lijnen elkaar kruisen, wil ik vijf spiegel tegenover elkaar zetten. In het midden komt een lichtje, waardoor 1 enkel lichtje, een enorme impact kan maken in de spiegels; er ontstaat een zee van licht.

xxx

Ik wil het thema duurzaamheid niet te zwaar maken, maar juist positief benaderen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen, hoe klein deze ook is: Door op de fiets naar de kerk te komen ipv de auto. Of een glimlach naar een voorbijganger. Want duurzaamheid gaat over meer dan alleen materiële dingen. Het gaat over hoe we op een duurzame manier ons leven kunnen invullen als menszijn.