Kleur bekennen

Zoals we in de loop van het kalenderjaar de verschillende seizoenen onderkennen met hun eigen kleuren, geuren en lichtinval, zo kent ook het kerkelijk jaar een vaste ordening. Deze indeling is niet afhankelijk van de weersomstandigheden maar gerangschikt aan de hand van het leven van Jezus van Nazareth. Om de veelkleurigheid van de Bijbel en dus van het kerkelijk jaar zichtbaar te maken gebruiken we liturgische kleuren.

Kleur bekennen sinds 1994

We doen dit op die plaatsen waar de Bijbel ter sprake komt, over de tafel en aan de kansel. Ook de voorganger kleurt mee met een bijpassende stola. Deze prachtige kleden die we sinds mei 1994 gebruiken, zijn met zorg en liefde gemaakt door Maria Quartel.

Kleur in het kerkelijk jaar

Het kerkelijk Nieuwjaar begint met de eerste zondag van Advent. De kleur is paars, ingetogen, behalve de derde advent, dan is het roze dus tussen paars en wit in, we nemen een voorproefje op het grote feest. Met Kerst is de kleur wit en dit houden we tot Epifanie.

Tot de eerste zondag van de veertigdagentijd gebruiken we de groene kleden, de kleur van de hoop, van groei en toekomst. Vanaf Aswoensdag gaan we onze weg naar Pasen, een bezinnings- en voorbereidingstijd met de kleur paars. Ook hier zien we halverwege op zondag Laetare al een glimp van Pasen, we kleuren roze. Witte Donderdag spreekt voor zichzelf en Goede Vrijdag staat in het teken van bezinning en rouw, dus paars.

Aan het einde van de Paaswakeviering wisselen we de paarse kanselkleden voor de witte van het Feest. Deze bijbelse kleur van reinheid, licht en feest houden we tot Pinksteren. De vurige adem van de Geest kan natuurlijk geen andere kleur hebben dan rood.

Dan volgen er zondagen zonder feesten, zondagen met groene kleden, vieringen om te groeien in geloof, persoonlijk en als gemeente.