Home / Foto's

Tentoonsteling Rituelen

Tentoonstelling 'Rituelen, merkstenen in de tijd - sporen van het heilige in het leven van alledag'

Tip: Klik op een fotootje voor een grotere versie.
Het begin. De aankondigingen van deze tentoonstelling in de Gids en enkele opmerkingen over wat rituelen zijn en wat ze kunnen betekenen
Rondom de vont. Teksten uit de doopfolder, het doopgebed van prins Friso, een doopjurkje en het doopkoffertje. Ieder gezin waarvan het eerste kind gedoopt wordt krijgt dit waarin enkel boekjes, spelletjes en gebedskaarten.
Verbondenheid. Oude gebruiken die weer terug komen bv. het weggeven van de bruid. Eigen rituelen van bruidsparen op voor hen belangrijke plaatsen.
Uit handen geven. Rondom het overlijden zijn door de jaren heen gebruiken en rituelen verloren gegaan. Maar ook worden er steeds meer monumenten opgericht voor slachtoffers van verkeersongelukken en geweld. Ook verloren gegane dorpen in vroeger tijden krijgen nu een plaats in de herinnering.
Op school en thuis. Een schoolrapport en oude tegeltjes met Bijbelteksten en wijze woorden.
Zondagsschool en kindernevendienst. Oude flanelbordplaten en boekjes gekregen op het kerstfeest van de zondagsschool. Daarnaast het materiaal van de huidige kindernevendienst
In de vorige eeuw. Opmerkingen bij bidden, Bijbelgebruik, kerkgang en zondagsrust die veel mensen nog zullen herkennen.
Rituelen in het gezin anno 2014. Jonge ouders geven antwoord op de vraag naar rituelen in het eigen gezin.
Speciale vieringen. Kerk op schootviering, kindervieringen en vieringen in de sfeer van Taizé.
Andere landen - andere rituelen De betekenis en de plaats van iconen in Wit Rusland.
Pelgrimage. Tochten naar Santiago de Compostella.
Meditatie. Kloosterweken en seizoentafels.
Handenmeditatie. Schilderingen gemaakt bij de handenmeditatie van een meditatieve opleiding.