Home / Nieuws / Tentoonstelling over rituelen
20 Oktober 2013

Tentoonstelling over rituelen

rituelen

Sporen van het heilige in het leven van elke dag zijn zeker ook te vinden in zintuiglijke en lichamelijke ervaringen. De ‘alledaagse’ genoegens van een gevulde maag, schone kleren, een beijzelde tuin en de gewone rituelen zoals we die dagelijks (vaak onbewust) met elkaar maken. Een vorm van alledaagse levenskunst, beleefd vanuit een bewust openstaan voor de primaire levensomstandigheden. De klanken van een kerkklok in de verte die door de wind naar je toegewaaid worden, kan eenzelfde gevoel van vrede oproepen als een flakkerend kaarsje waarbij je een poosje zit te mediteren.
Niet alles waaruit we inspiratie putten komt van buiten. We hebben bronnen in onszelf die we nauwelijks aanboren. Het vergt nogal wat discipline om ’s morgens voor jezelf te anticiperen op de komende dag of ’s avonds te reflecteren op je eigen doen en laten van die dag. Durven we die confrontatie aan dan groeien we in zelfvertrouwen en staan we meer open voor de bijdrage van anderen aan ons leven.
Mediteren kun je leren. Op het internet zijn wel cursussen te vinden die je helpen bij de juiste houding ten opzichte van meditatie. Een kloosterweekend of week kan je helpen de weg naar jezelf te verkennen door middel van schilderen, mandala’s tekenen, groepsgesprekken en individuele stiltes enz. Het bezoeken van de vieringen zijn daarbij niet verplicht maar voegen voor velen een verdiepingselement toe.
Wil je je persoonlijk ritueel verrijken met informatie van buitenaf dan is het mogelijk je te abonneren op sites die elke dag (of een paar maal per week) je via de mail een spirituele tekst sturen.

Voor de tentoonstelling zijn we nog op zoek naar de boekjes die de zondagschool met kerst uitreikte bv. van W.G. v.d. Hulst. Verder willen we ook oude wandborden met bijbelse teksten laten zien. Wilt u ons iets uitlenen voor de duur van de tentoonstelling dan kunt u contact opnemen met Gerda Opmeer tel. 374144.
Verder is het de bedoeling dat in de kerkzaal, evenals vorig jaar, weer schilderingen komen te hangen. De opdracht hiervoor is: ‘schilder één van de merkstenen die je op je levensweg tegen kwam’. Ds. Martien Uittenbosch zal zijn overweging op 23 februari opbouwen aan de hand van deze schilderingen. Helaas zijn er nog te weinig aanmeldingen binnen om dit ontmoetingsmoment te laten doorgaan. Wilt u op 23 februari een stiltemoment van ongeveer 12 minuten dan hoeft u niets te doen. Wilt u liever dat Martien ingaat op de scharniermomenten zoals die zich via de schilderingen aan hem voordien, geeft u dan op voor de schilderochtend op zaterdag 18 januari vanaf 9.30 uur. Voor de minder getalenteerden: wees niet bekommerd, het gaat er vooral om iets van jezelf te laten zien. Aanmelden graag bij Dicky Rentier tel. 373928. Voor alle anderen een hartelijke uitnodiging om deze zondag en alle andere zondagen de themavieringen mee te maken.

Tentoonstelling van 2 - 23 februari 2013
'Rituelen, merkstenen in de tijd
sporen van het heilige in het leven van elke dag'.

stenen