Logo van de kerk
Home / Nieuws / Nieuws van Amnesty International
20 Januari 2013

Nieuws van Amnesty International

De opstand die het einde betekende van het regime van president Ben Ali is inmiddels twee jaar geleden. Meer dan 300 mensen vonden de dood tijdens de opstand. Duizenden mensen raakten gewond door het overheidsgeweld. Slachtoffers en hun families wachten nog altijd op berechting van de daders.
In december 2010 braken in Tunesië anti-regeringsprotesten uit. Ook in Regeub, een kleine stad in het midden van het land. Op 9 januari escaleerde de protesten hier zodanig dat de veiligheidstroepen met scherp schoten. Vijf mensen vonden de dood, waaronder de 26-jarige voorbijganger Manal Boualagi. Een kogel raakte haar in haar borst terwijl zij onderweg was naar haar kinderen.
Amnesty sprak met Manal’s familie en de families van andere slachtoffers van het overheidsgeweld. Zij willen gerechtigheid maar zijn gefrustreerd omdat onderzoeken naar de gebeurtenissen onvolledig blijken. Zaken worden behandeld door de militaire in plaats van een civiele rechtbank, waardoor het onzeker is of de processen eerlijk verlopen. Bovendien hebben veel betrokkenen hun positie binnen het overheidssysteem behouden en zijn de families onvoldoende beschermt tegen intimidaties.
In een franstalige brief die U op 27 januari na de morgendienst wordt aangeboden vragen wij om gerechtigheid voor slachtoffers en hun familieleden .

Schrijfgroep Amnesty International De Wolden« Bekijk het complete nieuwsoverzicht