Logo van de kerk
Home / Nieuws / Amnesty International september 2012
24 September 2012

Amnesty International september 2012

Sudan: leden jeugdbeweging bedreigd en opgepakt

Girifna (“we hebben er genoeg van”) is een jongerengroep uit Sudan die vreedzaam actie voert tegen de regering van het land. Girifna bestaat voornamelijk uit studenten en werd in oktober 2009 opgericht, in aanloop naar de verkiezingen van 2010.
Girifna voerde campagne tegen president Omar al-Bashir en de regerende Nationale Congres Partij (NCP). Sindsdien zijn leden van de groep door de autoriteiten lastiggevallen, opgepakt, gemarteld en aangerand.
De groep zet zich in tegen ongelijkheid, corruptie en mensenrechtenschendingen. Na de verkiezingen pakte de veiligheidsdienst (NSS) Girifna-leden nog harder aan: vreedzame demonstraties werden uiteengedreven en materialen zoals laptops in beslag genomen. Ook werden leden willekeurig gearresteerd, gemarteld en seksueel lastiggevallen. Veel Girifna-leden zagen zich gedwongen Sudan te verlaten. Zo werd Safia Ishaag op 13 februari gearresteerd en door drie agenten verkracht. Na haar vrijlating nam ze een videoboodschap op waarin ze vertelde wat er gebeurd was. De autoriteiten ontkenden alles en vielen haar en haar familie lastig. Safia moest haar land ontvluchten.
Leden van Girifna blijven actief en blijven daarom groot risico lopen gearresteerd en gemarteld te worden.
In de morgendienst van 30 september wordt U een brief aangeboden waarin we de autoriteiten van Sudan oproepen de leden van de jeugdbeweging niet lastig te vallen en te bedreigen.

Schrijfgroep A.I. De Wolden« Bekijk het complete nieuwsoverzicht