Logo van de kerk
Home / Nieuws / Amnesty International oktober 2012
17 Oktober 2012

Amnesty International oktober 2012

Inmiddels is het meer dan 8 jaar geleden dat de bekende mensenrechtenactivist Munir Said Thalid in het vliegtuig onderweg van Jakarta naar Nederland stierf aan een arsenicumvergiftiging. Tot op de dag van vandaag is er geen onafhankelijk onderzoek naar de moord uitgevoerd. Ondertussen vrezen andere mensenrechtenactivisten nog steeds voor hun veiligheid.
Munir was een van de meest prominente mensenrechtenverdedigers in Indonesië. Hij zette zich in voor het lot van slachtoffers van gedwongen verdwijningen en had een belangrijke bijdrage in het naar voren brengen van militaire verantwoordelijkheid voor mensenrechtenschendingen in Atjeh en Oost-Timor.
Door zijn werk was Munir constant in gevaar. In augustus 2003 ontplofte een bom bij zijn huis in Jakarta. In 2002 en 2003 werd zijn kantoor aangevallen door bendes. Hoewel er inmiddels drie mensen veroordeeld zijn voor betrokkenheid bij zijn moord, blijken andere verantwoordelijken nog steeds vrij rond te lopen.
Mensenrechtenverdedigers in Indonesië lopen hierdoor nog steeds gevaar en krijgen regelmatig te maken met intimidatie en bedreigingen.

In de brief die wij U op zondag 28 oktober na de morgendienst aanbieden, roepen we de Indonesische autoriteiten op tot een volledig en onafhankelijk onderzoek naar de moord op Munir.

Schrijfgroep A.I. De Wolden« Bekijk het complete nieuwsoverzicht