Logo van de kerk
Home / Nieuws / Amnesty International november 2012
17 November 2012

Amnesty International november 2012

Op 25 november is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Amnesty International vraagt op die dag aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in Colombia. In het conflict tussen guerrilla’s en paramilitairen wordt seksueel geweld regelmatig als wapen ingezet. Ondanks beloftes van de Colombiaanse autoriteiten om het probleem aan te pakken, worden daders zelden berecht.
In de zomer van 2008 vielen soldaten het feestje van de 18-jarige Clara binnen en randden haar en haar 15- jarige vriendin Lisbeth aan. Het duurde twee jaar voordat de Human Rights Unit in Bogotá een onderzoek instelde naar de aanrandingen. Nu, nog eens twee jaar later, hebben de daders nog steeds niet terecht gestaan, ondanks dat Lisbeth en Clara hen identificeerden.
Het verhaal van Lisbeth en Clara is één van de vele voorbeelden van seksueel geweld waarbij de daders ongestraft blijven. Wetten die vervolging mogelijk maken, worden niet consequent uitgevoerd. Zo werd er begin dit jaar een wet aangenomen die de bescherming van de bevolking in het gewapende conflict moest verbeteren. Veel recente gevallen van seksueel geweld gepleegd door paramilitairen vallen echter buiten deze wet, omdat de Colombiaanse overheid weigert te erkennen dat paramilitaire groepen nog steeds actief zijn. Zij beschouwen de daders als gewapende bendes.
Op zondagmorgen 25 november a.s. wordt U een brief aangeboden waarin wij vragen:


Schrijfgroep A.I. De Wolden
 

N.B. Amnesty De Wolden voert ook actie tijdens de Kerstmarkt op 8 december.
 « Bekijk het complete nieuwsoverzicht