Logo van de kerk
Home / Nieuws / Amnesty International maart 2013
25 Maart 2013

Amnesty International maart 2013

De leden van vredesgemeenschap San José de Apartadó weigeren partij te kiezen in het gewapende conflict in Colombia. De gemeenschap doet er alles aan om niet betrokken te raken bij het geweld maar wordt geïntimideerd en bedreigd door zowel de paramilitairen als veiligheidstroepen.
Op 21 februari is het acht jaar geleden dat acht leden van de vredesgemeenschap, onder wie vier kinderen, op brute wijze werden vermoord. Nog altijd zijn niet alle daders berecht. Sinds de oprichting van San José de Apartadó in 1997 zijn veel leden bedreigd of het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Meer dan 170 leden zijn vermoord of ‘verdwenen’.
Het Inter-Amerikaanse Hof van de Mensenrechten gaf de Colombiaanse autoriteiten al eind 1997 de opdracht de vredesgemeenschap te beschermen. De autoriteiten hebben tot nu toe geen stappen ondernomen om hier aan te voldoen. Zolang de autoriteiten geen bescherming garanderen en geen nauwkeurig onderzoek instellen naar het geweld, blijft de bedreigende situatie voor de vredesgemeenschap bestaan.
In de brief die U op zondag 24 maart na de morgendienst wordt aangeboden, roepen wij de Colombiaanse autoriteiten op de vredesbeweging San José de Apartado te beschermen en een onderzoek in te stellen naar het geweld tegen de gemeenschap.

De Schrijfgroep A.I. De Wolden« Bekijk het complete nieuwsoverzicht