Logo van de kerk
Home / Nieuws / Amnesty International juni 2013
16 Juni 2013

Amnesty International juni 2013

Nadat in juni 2012 geweld uitbrak in de Myanmarese stad Maungdaw (in de staat Rakhine), werd arts Dr Tun Aung gearresteerd. Hij werd maandenlang incommunicado vastgehouden en veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor zijn veronderstelde betrokkenheid bij de onlusten. Onafhankelijke ooggetuigen hebben echter gemeld dat Dr Tun Aung juist probeerde de mensen tot kalmte te manen op de dag dat het geweld uitbrak. Hij is een gerespecteerd leider in de moslimgemeenschap van zijn stad en de politie had hem gevraagd te helpen wanneer geweld zou uitbreken tussen moslims en boeddhisten.
Hij kreeg aanvankelijk geen toegang tot een advocaat maar kreeg later een advocaat van de overheid toegewezen. Hij kon deze advocaat echter alleen onder toezicht ontmoeten. Hij mocht later zelf een advocaat uitzoeken, maar vanwege het kleine aantal advocaten dat na de uitbraak van geweld in 2012 moslims in de staat Rakhine wil verdedigen is hij daarin nog niet geslaagd.
Dr Tun Aung heeft medicijnen nodig voor een tumor in de hypofyse. Amnesty maakt zich zorgen dat hij geen adequate medische hulp ontvangt. Hij zit gevangen in de Sittwe gevangenis, 170 kilometer van zijn woonplaats. Vanwege deze afstand en het feit dat moslims in de staat Rakhine niet vrijelijk mogen reizen, krijgt Dr Tun Aung geen bezoek.
In de brief die wij U op zondag 23 juni na de morgendienst aanbieden, roepen wij de autoriteiten van Myanmar op Dr. Tun Aung onmiddellijk vrij te laten en ervoor te zorgen dat hij in de gevangenis de medische hulp krijgt die hij nodig heeft.

De Schrijfgroep A.I. De Wolden« Bekijk het complete nieuwsoverzicht