Logo van de kerk
Home / Nieuws / Amnesty International februari 2013
23 Februari 2013

Amnesty International februari 2013

Bij het geweld dat tussen 14 en 21 november 2012 uitbrak in de Gazastrook en het zuiden van Israël kwamen tenminste 140 Palestijnen en zes Israëliërs om het leven. Zowel de Israëlische bombardementen als de ongeleide raketten van Hamas raakten niet alleen militaire doelen maar maakten ook burgerslachtoffers. Roep op tot een grondig onderzoek naar dit geweld!
Volgens berichten van het Israëlische leger zou het sinds 14 november meer dan 1350 doelen in de Gazastrook hebben aangevallen. De Israëlische strijdkrachten hebben daarbij dichtbevolkte woongebieden, overheids- en mediagebouwen en huizen van families van de Palestijnse gewapende groeperingen aangevallen maar raakten ook huizen van gewone burgers. Zoals het huis van familie Al-Dalu in Gaza-stad. Tien gezinsleden, waaronder vier jongere kinderen kwamen op 18 november om het leven toen hun huis getroffen werd door een bom. Onderzoek van Amnesty International wijst erop dat de Israëlische strijdkrachten, in strijd met het internationaal humanitair recht, onnauwkeurige en buitenproportionele aanvallen hebben uitgevoerd.
De Palestijnse gewapende groepen hebben op hun beurt in de dagen vanaf 14 november meer dan 1100 raketten op Israël afgevuurd. Het merendeel van deze raketten werd niet op een bepaald doelwit gericht. Het afvuren van deze ongeleide raketten bracht burgers in gevaar en is daarmee een schending van het internationale humanitaire recht. Zes mensen, waaronder vier burgers kwamen om het leven en tientallen anderen raakten gewond.
Amnesty roept de Israëlische autoriteiten en Hamas op om direct een geloofwaardig, diepgaand en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar deze gebeurtenissen. Te meer omdat ook de slachtoffers en nabestaanden van een eerdere gewelddadige confrontatie in de winter van 2008-2009 nog altijd wachten op gerechtigheid.
In de brieven die U op 24 februari na de morgendienst worden aangeboden vragen wij aan zowel de Israëlische autoriteiten als aan Hamas een grondig onderzoek te starten.

Schrijfgroep A.I. De Wolden« Bekijk het complete nieuwsoverzicht