Logo van de kerk
Home / Nieuws / Amnesty International april 2013
18 April 2013

Amnesty International april 2013

Dr. Abdullah bin Hamid bin Ali al-Hamid en Mohammad bin Fahad bin Muflih al-Qahtani zijn de oprichters van de ACPRA (Saudische Vereniging voor Politieke- en Burgerrechten). Op 9 maart 2013 werden ze tot vijf en tien jaar gevangenisstraf veroordeeld, voor onder andere ‘het niet gehoorzamen van de leider’, ‘het proberen te verstoren van de veiligheid’, ‘het verstoren van de orde door het oproepen tot demonstraties’en ‘het vormen van een illegale organisatie’. Beide mannen zaten eerder in de gevangenis vanwege hun roep om politieke hervormingen.
Ze verblijven in de al-Malaz gevangenis in de hoofdstad Riyad. Dr Abdullah al-Hamid moet uiteindelijk geen vijf, maar elf jaar zitten, omdat de rechtbank hem een gedeelte van een eerdere gevangenisstraf, waarvoor hij een pardon kreeg, weer oplegt.
Beide mannen kregen ook een reisverbod opgelegd. Dit verbod geldt voor een even lange tijd als hun gevangenisstraffen en gaat in op de dag van hun vrijlating. Daarnaast wordt de ACPRA opgeheven, worden de eigendommen in beslag genomen en de social media-accounts van de organisatie gesloten.
In de brief die U op 28 april na de morgendienst wordt aangeboden roepen wij de autoriteiten van Saudi-Arabië op Dr Abdllah al- Hamid en Mohammed al-Qahtami onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Schrijfgroep A.I. De Wolden« Bekijk het complete nieuwsoverzicht