Home / Agenda / ochtenddienst

28 Januari 2018

ochtenddienst

In deze dienst gaat voor ds. Reinier Gosker uit De Wijk.

Op initiatief van oud-secretaris-generaal Kofi Anan van de Verenigde Naties wordt sinds 2005 wereldwijd jaarlijks de Holocaust herdacht. Dat gebeurt op 27 januari, de dag dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd door het Russische leger. In Nederland wordt op de laatste zondag van de maand januari jaarlijks een herdenking gehouden bij het Auschwitz-monument in het Wertheimpark in Amsterdam, onder het thema: nooit weer Auschwitz. En met die naam ‘Auschwitz’ bedoelen we dan impliciet al die plaatsen (Sobibor, Buchenwald, enzovoort) waar de Holocaust plaatsvond.
Eigenlijk betekent ‘Holocaust’: ‘brandoffer’. Sommigen gebruiken daarom liever de term ‘Sjoah’, een woord dat ‘vernietiging’ betekent. Want: een brandoffer voor de ENE?
Hoe dan ook: op Holocaust Memorial Day gedenken we de slachtoffers van de Sjoah. En we denken ook aan al die landen waar in het verleden genocides van volkeren plaatsvonden.

organist Harry Bosma
lector Albert Scholtheis
oppasdienst Silke Epptinga en Kim Kloeze

1e collecte     Leprastichting